Veel gestelde vragen

Een muurschildering of schets/tekening laten maken is voor velen geen dagelijkse kost. Daarom hieronder een aantal veel gestelde vragen over mijn werk. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met me op. 

Welke verf gebruik je?

Voor de muurschilderingen gebruik ik acrylverf

Hoe lang duurt het voor de verf droog is?

Acrylverf is een verf op waterbasis die snel droogt. Het bovenste laagje droogt zeer snel, wat betekent dat je het na één a twee uur gewoon kunt aanraken. Onder het bovenlaagje moet de verf dan nog wel verder drogen. Wanneer acrylverf droog is blijft er een elastische laag over die ongevoelig is voor droogte, vocht, temperatuur en licht. Hoewel acrylverf een waterbasis heeft, is het na drogen niet meer oplosbaar in water. Dit is handig omdat een schildering daardoor schoongemaakt kan worden met een vochtige doek.

Bladdert de verf er niet af?

De kleurstof die na drogen op de muur achterblijft vormt een elastische laag die zeer goed bestand is tegen droogte, vocht en andere extreme omstandigheden. Hierdoor heeft u een schildering die zeer duurzaam is.

Stinkt de verf niet?

Eén van de belangrijkste redenen om acrylverf te gebruiken is dat het vrijwel geurloos is. Wanneer ik een schildering gemaakt heb kan de ruimte waar geschilderd is direct weer in gebruik genomen worden.

Kan ik een heel klein plaatje groot op de muur krijgen?

In principe kan ik alles op de muur namaken. Bij een heel klein plaatje zal ik het vergroot op de muur natekenen. Hierbij zal ik altijd proberen de sfeer van het plaatje te handhaven.Eventueel kan ik het plaatje vergroten op de muur met een projector, hoewel dit niet altijd lukt.

Kan ik de schildering ook schoonmaken?

Eventueel kunt u, wanneer dat nodig is, de schildering schoonmaken met een vochtige doek. Droge acrylverf is niet meer oplosbaar in water. U hoeft dus niet bang te zijn dat u de verf eraf veegt.

Is iedere muur geschikt voor een schildering?

Gladde muren die geverfd zijn met gewone witte muurverf zijn het meest geschikt voor een muurschildering. Eventueel mag de muur ook een tintje hebben, maar het liefst niet te donker. Glad stucwerk is perfect, maar ook glad behang waar overheen geverfd is, kan prima. Muren met een structuur zoals spackspuitwerk, structuurverf (granol) en behang met een werkje erin zijn niet geschikt. Ik kan dan door de oneffenheden geen detail in de afbeelding krijgen.

Kan ik een schets of tekening ook ingelijst krijgen?

In principe maak en lever ik alleen de tekening. Voor het inlijsten kunt u terecht bij een lijstenmaker. Ik maak mijn tekeningen en schetsen wel op een gangbaar formaat papier, zodat u geen extra kosten hoeft te maken voor op maat gemaakte lijsten. Indien u al een lijst heeft, geeft u het formaat aan mij door en ga ik daarmee aan de slag.

Hoe lang duurt het maken van een muurschildering of tekening?

Dat is helemaal afhankelijk van uw wensen en mogelijkheden. Over het algemeen ben ik flexibel met het indelen van mijn tijd en kan ik snel aan de slag. Bij het aanvragen en opmaken van een offerte krijgt u ook altijd een tijdsindicatie.

Werkt u ook ’s avonds en in het weekend?

Mijn werkdagen zijn maandag t/m vrijdag zo ongeveer van 08.00 – 17.00. De reden dat ik niet ’s avonds werk heeft vooral te maken met het licht. Bij kunstlicht is het lastiger de kleuren in te schatten en daar wordt uw schildering niet mooier van. Als ik thuis aan een schets werk is dat natuurlijk anders.

Moet ik tijdens het zetten van de schildering aanwezig zijn?

Het is fijn wanneer de opdrachtgever bij aanvang van het project aanwezig is om wat laatste zaken door te spreken. Daarna kan ik zelf aan de slag. Tegen het einde van het project is het handig wanneer de opdrachtgever naar het (bijna) eindresultaat komt kijken, zodat ik eventueel nog kleine aanpassingen kan doen.

Welke voorbereidingen moet ik zelf treffen voordat de schildering gezet kan worden?

Een trapje, verf en toebehoren en plastic en kranten om af te dekken neem ik allemaal zelf mee. De muur moet langer dan 48 uur geleden geschilderd zijn en vrijgemaakt van lijmresten van stickers e.d. Uiteraard moeten er ook geen vegen, vlekken of spetters op zitten. Zorg ervoor dat er geen meubels of speelgoed in de weg staat. Ik heb echt wel wat ruimte nodig om goed te kunnen werken, eventueel een beamer te plaatsen, een extra lamp neer te zetten en mijn spullen kwijt te kunnen.